Skab vækst med vækstsvinghjulet

Scaling Up giver din virksomhed mulighed for at vokse sundt. Til det formål skal du træffe fire beslutninger. Hvilke fire beslutninger er det? Hvordan finder du ud af, hvordan du kan forbedre dig? Hvad skal have opmærksomhed nu?

Scaling Up handler om de fire beslutninger: medarbejdere, strategi, eksekvering og penge. De fire beslutninger dækker alle facetter af en virksomhed. De fire står i en bestemt rækkefølge og relaterer til hinanden. Hvis du ser denne sammenhæng og bruger den , kan du bruge den som et svinghjul til vækst og opblomstring. Du kan også bruge den til at løse problemer.

Fire beslutninger for vækst

Dette er de fire beslutninger, du skal træffe:

  • Medarbejdere: De rigtige medarbejdere på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Det resulterer i en harmonisk kultur med ansvarlighed. Det hele begynder med medarbejdere!
  • Strategi: At gøre de rigtige ting, nu og i fremtiden. Definér meningsfulde og bæredygtige indtægtsstrømme, og tilfør dem til virksomheden. Spot og udnyt muligheder. Resultatet er en markant og understøttet strategi.
  • Eksekvering: At gøre tingene rigtigt. Eller eksekvering uden drama og fejl. Resultatet: den bedste rentabilitet i din branche. Ikke kun fordi profit er vigtigt. Men også fordi det er et mål for, hvor god virksomheden er til at eksekvere.
  • Cash (flow): Resultatet af den rigtige sammensætning af medarbejdere, strategi og eksekvering. Cash er vækstens ilt. Uden cash er det slut. Med begrænset likviditet kan virksomheden ikke vokse ordentligt, fordi man ikke kan træffe de rigtige beslutninger.

Men hvordan ved du, hvilken beslutning der kræver opmærksomhed lige nu? Det gør du ved at stille dig selv et spørgsmål for hver beslutning. Det centrale spørgsmål. De centrale spørgsmål for hver beslutning er:

  • For medarbejdere: “Ville du med begejstring ansætte alle igen i dag?”.
  • For strategi: “Kan alle i din virksomhed fortælle strategien i samme sætning?”
  • For eksekvering: “Har du den bedste rentabilitet i branchen?” eller for start-ups: “Hvor mange måneder i træk har du opfyldt eller overskredet budgettet for omsætning og overskud?”
  • For cash (flow): “Hvor mange beslutninger, du har skullet træffe i de sidste tre måneder, har du ikke været i stand til at træffe, eller har du ikke været i stand til at træffe ordentligt, på grund af manglende likviditet eller cash flow?”

Løsning af vækstproblemer

Alle fire beslutninger afhænger naturligvis altid af hinanden. Når man vokser, er der altid en beslutning, der kræver mere opmærksomhed lige nu. Hvis du gør det, så kræver en anden beslutning straks opmærksomhed øjeblikket efter. Det slående er, at løsningen på problemer aldrig ligger i den samme beslutning, men altid i en beslutning før den. Hvordan fungerer det helt præcist?

Eksempler

Antag, at din virksomhed har en masse problemer med eksekveringen. Projekter, der bliver forsinket, kunder, der klager, forkerte forsendelser til kunder, leads, der ikke bliver fulgt op på. Genkendeligt? Den første refleks er mere struktur: Stram processerne op, forny systemerne og indfør måske tidsregistrering. I næsten alle tilfælde opstår problemer med eksekveringen fra ufuldstændige beslutninger i strategien. Måske tager dit team projekter ind, som faktisk bare ikke passer til det, du har defineret i strategien. For eksempel: Din spillebane er Holland, og af alle mulige gode (eller mindre gode) grunde vinder dit hold en aftale i det nederlandsk talende Belgien. “Det kan ikke være svært, vel?”. I praksis er dette ofte en stor skuffelse, hvilket resulterer i besværligheder i eksekveringen.

Et andet eksempel. Du har et problem med beslutningstagerne. Ikke alle er den rigtige person på det rigtige sted. Det koster penge at omskole eller erstatte folk. Men hvis du ikke har penge nok…

Vækstsvinghjulet giver indsigt i de fire beslutninger, man som virksomhed konstant skal træffe og skærpe. Hvis du gør det godt og hurtigt, vil din virksomhed vokse og blomstre.